TREKING PAKLENICA 19.4 do 23. 4. 2023

  393


 

Starigrad Paklenica je naselje in majhno pristanišče na obali Velebitskega kanala. Tu je tudi izhodišče za obisk narodnega parka PAKLENICA, ki se deli na dva kanjona Velika in Mala Paklenica. Na eni strani ceste občudujemo morje, na drugi južni Velebit z najvišjim vrhom Vaganski vrh 1757m. Paklenica je najbolj poznana plezalcem s celega sveta, zelo zanimiva pa je tudi za pohodnike, ki ljubijo neokrnjeno divjo naravo, široke razglede in samoto.

 
Jeseni smo jo raziskovale z »babicami«, ki so bile nadvse navdušene nad trekingom. Ta se je izkazal kot nepozaben pustolovski teden, kjer smo veliko doživele, vse od kopanja v morju, pohodniške skrite poti v kanjonu, in čez stene, okusile ostre skale, malo ferate, divje poti čez travnike mimo črede konj, bile v osrčju sten, doživele sončni zahod na 1000m direktno nad morjem in se preizkusile v športnem plezanju z inštruktorjem plezanja.  Treking je namenjen vsem ljubiteljem narave. Lahke hoje bo od 5 do 7 ur dnevno, ura ne bo naš gospodar, uživali bomo v razgledih in naravi.

Prvi dan – prihod v Starigrad Paklenico, Reka in kanjon Zrmanje

Drugi dan – Aniča Kuk, športno plezanje z inštruktorjem, morje

Tretji dan –   Kuk, Vidakov Kuk, morje

Četrti dan – Velebit, morje

Peti dan – Tulove grede, odhod v Slovenijo

 

Kratek opis trekinga:

Prvi dan: V zgodnjih jutranjih urah se z Nove Gorice (ali po dogovoru) odpeljemo proti Starigradu-Paklenica na Hrvaškem .  Namestimo se v apartmaje, kasneje se odpeljemo do reke Zrmanje, kjer so snemali film Vinetou.

Drugi dan se spet odpravimo v Veliko Paklenico. Za plezalce s celega sveta je 300m stena Aniča kuk prava poslastica plezanja. V njej najdemo zelo težke smeri, mi se podamo na vrh okoli stene po pohodniški poti, kjer je vseeno potrebna pazljivost zaradi ostrih skal in škrapelj. Popoldne se preizkusimo še na stenci v kanjonu športnem plezanju. Zvečer se lahko sprostite na obali ob morju.

Tretji dan gremo v narodni park Paklenica.  Naš cilj je Vidakov Kuk. Po dolgem kanjonu Velike Paklenice nas pot pelje mimo jame Maniita peč, ki je sicer zaklenjena. Od tam naprej je pot precej samotna, vendar izredno slikovita. Za vsakim ovinkom se nam pokaže nov prehod med skalami. Na koncu nas čaka izredno zanimiv spust med stenami nazaj v dno kanjona. Za gotovo je to ena najlepših poti v Veliki Paklenici. Ves trud je poplačan, ko dosežemo zanimiv Vidakov Kuk.

Četri dan se odpeljemo proti Libinje….Odpravimo se proti Svetemu Brdu. Glede na razmere (sneg, veter) se na poti odločimo za končni cilj.  Sama pot je zelo samotna in vodi čez travnike in mimo osamljenih skal.

Peti dan se odpeljemo proti Obrovacu in do Tulovih gred nas vodi makadamska cesta z lepim razgledom na Jadransko morje. Odpravimo se v osrčje Tulovih gred, ki so res nekaj posebnega.

Več informacij in slike s trekinga na www.alenkinsvet.si.

Cena: Organizacija in vodnik z mednarodno licenco UIMLA 5 dni 

150€/osebo

Ostali skupni stroški:

·         Namestitev v mestu Starigrad v apartmaju.

·         Prevoz, najem, cestnina,  parkirnina

 

Se seštejejo in delijo med goste. Info cena 340€/osebo (min 5 - max 8 oseb)

SKUPAJ: 490 euro

V skupne stroške ni vključena prehrana. Kuhamo si sami

Prijava do 10.aprila 2023  alenka.luznik@gmail.com ali tel. 051 387 864. Ob prijavi se plača 150E akontacije.
TRR: SI56 1915 5501 2292 327 (Alenka Lužnik S.P., Krn 24, 5222 Kobarid).
Sklic: 00 042023

 Foto

Na vrhu Aniča Kuk
Vida
Začetek poti na Aniča Kuk po ferati
Kar navpično
Nekaj moči v rokah je bilo potrebno
Nasmeh prosim...uživale na polno
Breda in Vida tam spodaj
Na grebenu s pogledom na morje
Na grebenu Aniča Kuk
Nad reko Zrmanje, kjer so snemali Vinetuja
Naslednji dan gremo na Zojin in Vidakov Kuk. Izredno veličastna tura
Vidakov Kuk
Na poti s Svetega Brda
Plezanje v kanjonu Paklenica
Plezanje v kanjonu Paklenica
Tulove Grede
Vida - Ku,ku
Včasih je treba zajahat
Na poti-Tulove Grede
Še ena skupinska-Tulove Grede

Socialna omrežja

Pohodništvo, Gorništvo

Trekingi

Pohodništvo za družine

Tečaji

CENIKI

IZJAVA in Splošni pogoji o poslovanju